Захисти своє серце: 5 продуктів, що допоможуть зберігати серце і судини здоровими

продукти корисні для сердця

За даними ВООЗ від серцево-судинних хвороб щорічно помирає 17,5 млн людей. Це основна причина смертності у світі.

Лікарі підкреслюють, що 80% передчасних інфарктів можна було попередити. Саме тому слідкувати за здоров’ям серця так важливо. Низка превентивних заходів передбачає відмову від шкідливих звичок і, у першу чергу, вживання алкоголю та паління, фізичну активність та контроль ваги та харчування.

Для здоров’я серця та судин правильне харчування відіграє важливу роль. Систематичне вживання продуктів корисних для серця швидко відобразиться на загальному стані організму.

Продукти з великим вмістом клітковини

Клітковина виконує функцію своєрідної «щітки» для організму. Для нормального функціонування організму щоденно необхідно не менше ніж 30 грамів клітковини. Джерелом корисної клітковини є цільнозірнові хліб та каші з мінімальною обробкою. Також додайте до раціону свіжі фрукти та овочі.

Риба

Треба звернути увагу на морські сорти риби. Морська риба – це цінне джерело Омега-3 поліненасичених жирних кислот. За спостереженнями вчених, Омега-3 здійснюють свою кардіопротекторну дію за допомогою безлічі механізмів, включаючи зменшення аритмії та зміну продукції простагландинів, що зменшує запалення та покращує функцію тромбоцитів та ендотелію. Для профілактики серцево-судинних захворювань необхідно вживати рибу два рази на тиждень. Форель, лосось, тунець, скумбрія являються рекордсменами по кількості Омега-3.

Зелені листові овочі

Зелені листові овочі при щоденному вживанні знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 24%. Лікарі рекомендують вживати зелень тричі на день.

Чорниця

Однією з найбільш корисних ягід для здоров’я серця є чорниця. Вона багата на корисні поліфеноли, а також на флавоноїди антоцианіни, які зменшують ризик виникнення серцево-судинних хвороб. Вчені провели дослідження, які виявили, що вживання чорниці приводить до стійкого поліпшення функції судин та жорсткості артерій. Доктор Пітер Кьортіс з університету Південної Англії (Великобританя) зробивши зазначає, що вживання однєї склянки чорниці щоденно може зменшити ризик серцево-судинних захворювань на 12-15%.

Горіхи

Ще одним продуктом для здоров’я серця та судин є горіхи. У складі горіхів є ненасичені жири, які знижують рівень шкідливого холестерину. Дослідження показали стабільний на 30-50% нижчий ризик інфаркту міокарда, раптової серцевої смерті або серцево-судинних захворювань, пов’язаних з вживанням горіхів кілька разів на тиждень. Найкориснішими для здоров’я серця горіхами вчені називають волоський, мигдаль та арахіс.