Чим корисна пшоняна каша: 5 незвичайних рецептів на сніданок, обід і вечерю

Пшоняна каша

Пшоняна каша – це смачно і корисно! У складі немає алергену – глютену, а в 100 г всього 90 ккал. Ми ділимося смачними солодкими і солоними рецептами з пшоном.

Пшоно отримують з проса. Незважаючи на те, що це бюджетний продукт харчування, але його склад на порядок вище, ніж у модного кус-куса або кІноа. Щоб вийшла смачна страва, необхідно вибирати крупу в прозорому пакеті, щоб добре розглянути, що всередині. Зерна повинні бути яскраво-жовтого кольору. Якщо вони бежевого чи блідо-жовтого, то каша вийде липкою. Також зверніть увагу на те, щоб в пакеті не було нічого стороннього, наприклад, інших круп або лушпиння.

Чим корисно пшоно?

Пшоно – це гіпоалергенний продукт харчування, так як в складі немає глютену. Саме тому, цю крупу можна вводити в раціон дитини з початком прикорму.

Вітамін В1 в складі пшона допомагає боротися з втомою, дратівливістю і поганим настроєм, що дуже актуально в холодну пору року. Ранок можна починати з пшоняної каші на молоці з медом і сухофруктами. Буде смачно, корисно і ситно.

Пшоняна каша корисна вмістом вітаміну В2, який поліпшить стан волосся і шкіри. Пшоно відмінно поєднується з будь-яким м’ясом, але, якщо хочете дієтичну кашу, тоді віддайте перевагу курятині або індичці.

Магній в складі допоможе боротися з швидкою стомлюваністю, марганець нормалізує обмін речовин, а калій потрібен для злагодженої роботи серцево-судинної системи.

5 простих, але смачних рецептів з пшоном

Перед приготуванням пшоно необхідно добре промити (до прозорої води) і потримати в гарячій воді 15-20 хвилин.

Пшоняна каша на молоці з гарбузом

Пшоняна каша з гарбузом – це відмінний сніданок для всієї родини. Якщо хочете більш дієтичний варіант, молоко можна замінити на воду. Більш «жирний» – до молока додати пару ложок вершків.

  • Пшоно – 1 стакан
  • Молоко – 1.5 л
  • Гарбуз – 300 г
  • Масло вершкове – на смак
  • Сіль, цукор, мед, кориця – до смаку

Приготування:

Налити молоко в каструлю і відправити на плиту до повного закипання. Тим часом очистити гарбуз від шкірки, видалити насіння, нарізати кубиками і як тільки молоко закипить, зробити тихіше вогонь і відправте в нього гарбуз. Нехай вариться 10-15 хвилин.

Промити пшоно, висипати в молоко. Варити до готовності приблизно 15 хвилин на середньому вогні. Додати вершкове масло, цукор або мед за смаком.

Пшоняна запіканка з сиром

Ще один корисний рецепт з пшоном. Запіканку можна брати з собою на роботу в якості перекусу. Власне, і гостей теж можна пригостити, вони оцінять простоту і смак страви.

  • Пшоно – 1 стакан
  • Сир – 800 г
  • Цукор – 1 столова ложка
  • Сметана – 1 столова ложка
  • Сіль – щіпка
  • Яйця – 2 шт
  • Молоко – 2 склянки

Приготування:

Пшоно добре промити, висипати в каструлю, залити молоком і варити на середньому вогні до готовності. Після дати трохи охолонути. Додати яйця, сметану, сир, сіль і цукор, ретельно все перемішати і відправити в духовку запікатися на 30 хвилин при температурі 180 градусів. Подавати можна з улюбленим варенням.

Пшоняна каша з козячим сиром

Ще один смачний рецепт пшоняної каші, який можна готувати на сніданок. Замість козячого сиру можна використовувати будь-який інший, але м’який.

  • Пшоно – 1 стакан
  • Молоко – 2 склянки
  • Вершкове масло – на смак
  • Сіль за смаком
  • Козячий м’який сир за смаком

Приготування:

Вилити молоко в каструлю, а після закипання додати промите пшоно. Готувати на повільному вогні 10 хвилин, потім додати сіль за смаком. Зняти з вогню і дати постояти 15 хвилин. потім насипати пшоняну кашу в тарілку і зверху додати козячий сир і вершкове масло.

Пшоняна каша з м’ясом і грибами

Цей рецепт пшоняної каші можна приготувати і на обід, і на вечерю. Але пам’ятайте, останній прийом їжі повинен бути мінімум за 4 години до сну.

  • Пшоно – 1 стакан
  • М’ясо індички – 300 г
  • Гриби – 300 г
  • Морква – 1 шт
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком
  • Рослинна олія – ​​4 столові ложки
  • Лавровий лист – 1 шт

Приготування:

Нарізати соломкою моркву і цибулю, відправити в глибоку сковороду, смажити 5 хвилин. Нарізати дрібними кубиками м’ясо індички, відправити в сковороду, обсмажити 5 хвилин, слідом всипати гриби. Готувати до золотистої скоринки м’яса.

Пшоно добре промити, додати до овочів і м’яса, залити водою, зробити повільний вогонь, додати лавровий лист, сіль і чорний мелений перець. Накрити кришкою і готувати 15 хвилин. після дати настоятися 10 хвилин, якщо не вся вода википіла.

Юшка з пшоняної каші

Ще один смачний рецепт з пшоном. Юшку можна готувати вдома, а найкраще на природі. До слова, не варто боятися холоду. Зимова юшка – найсмачніша страва.

  • Пшоно – чверть склянки
  • Морська риба (окунь, бичок, камбала, наприклад)
  • Картопля – 4 шт
  • Морква – 1 шт
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Лавровий лист
  • Сіль, чорний мелений перець, свіжий кріп – за смаком

Приготування:

У каструлі закип’ятити воду, рибу очистити від луски і нутрощів, добре промити і відправити в воду. Варити до готовності, додавши 2 головки цибулі. Виловити лук і рибу.

Додати моркву, порізану соломкою, варити 5 хвилин, потім додати картоплю кубиками, як тільки картопля закипить, відправити добре промите пшоно, лавровий лист, сіль і чорний мелений перець. Готувати до готовності всіх інгредієнтів.

Налити юшку в тарілку, розібрати рибу і додати, прикрасити кропом.

Готуйте з задоволенням, експериментуйте, а також шукайте корисні продукти харчування, які не поступаються трендовим по набору вітамінів і мікроелементів.